Zjištění havárie

18.07.2009 22:38

ZPRACOVÁNO  NA ZÁKLADĚ PODKLADŮ ČIŽP

 

 

Několik rad a návodů, jak postupovat:

1.Při zjištění ekologické havárie

2.Při jednání s orgány státní správy ve vybraných případech

3.Při likvidaci některých nebezpečných látek apod.

 

1.     Při zjištění ekologické havárie

Co dělat, když zaznamenám ...

 ...znečištěnou odpadní vodu vytékající z dešťového oddělovače v bezdeštném období?

...znečišťování povrchových vod z plavidel plovoucích nebo ukotvených na povrchových vodách?

...rozsáhlejší znečištění volného terénu cizorodou látkou (např. ropnou látkou nebo chemikálií) nebo únik závadné

látky z potrubí či z dopravního prostředku (např. při dopravní nehodě)?

...skladování nedostatečně zabezpečených látek, které mohou ohrozit podzemní vody (např. ropné látky nebo volně

skladované pevné látky, např. soli apod.) na volně přístupném místě?

Podle možností zajistěte důkazní materiál - fotodokumentaci, videosnímek, popř. svědectví důvěryhodné osoby – a kontaktujte uživatele rybářského revíru nebo přímo ČRS Středočeský územní svaz na telefonních číslech : 224934984 nebo 602123905 a 602594221 a situaci ohlaste místně příslušnému obecnímu úřadu s rozšířenou působností, dále případně Policii ČR, správci Povodí nebo příslušnému OI ČIŽP.

       Když je povrchová voda zjevně znečištěna (vizuálně nebo pachově) - např. výskyt nepřirozené barvy vody, výskyt většího množství pěny, plovoucích látek na hladině apod. Nahlaste záležitost Hasičskému záchrannému sboru, případně Policii ČR, správci Povodí nebo příslušnému oblastnímu inspektorátu ČIŽP.

      Pokud dochází k nepovolenému vypouštění odpadních vod do povrchových vod nebo na volný terén (např. z autocisterny nebo z volně položené hadice apod.), urychleně uvědomte Policii ČR, uživatele rybářského revíru, dále obecní úřad s rozšířenou působností, správce Povodí nebo příslušný oblastní inspektorát ČIŽP.

     Když dojde k úhynu většího množství ryb nebo když je pozorováno neobvyklé chování ryb, popř. dalších vodních živočichů, je třeba podle možností zajistit důkazní materiál (fotodokumentaci, videosnímek, popř. svědectví důvěryhodné osoby) a situaci ohlásit místně příslušnému obecnímu úřadu s rozšířenou působností, dále případně Policii ČR, správci Povodí nebo příslušnému OI ČIŽP. V první řadě je nutné úhyn ryb ohlásit místnímu rybářskému správci  MO ČRS, která danou lokalitu či revír užívá.

     Vykazuje-li voda z domovní studny cizorodý pach nebo chuť, zejména když zjištěná skutečnost může souviset s činností mimo hranice dané nemovitosti, odeberte vzorek vody a situaci ohlaste místně příslušnému pověřenému obecnímu úřadu, popř. příslušnému OI ČIŽP.

V akutních případech je možné mimo běžnou pracovní dobu kontaktovat určený mobilní telefon pracovníka oblastního inspektorátu, který je určen pro řešení havarijních situací, (viz. rubrika Kontakty na www.cizp.cz.)

 ... úhyn ryb, ptáků, raků atd. v řece či na rybníce?

... nadměrné ohrožování volně žijících živočichů nebo rostlin, např. terénními úpravami?

... nepovolené stavební činnosti ve volné přírodě?

... ničení jeskyní?

... ničení památného stromu?

Obraťte se na ČIŽP, protože se jedná o porušování ustanovení zákona o ochraně přírody a krajiny. Podle možností je třeba zajistit důkazní materiál (fotodokumentaci, videosnímek, popř. svědectví důvěryhodné osoby).  Nezapomeňte kontaktovat uživatele revíru, rybníka.

... nezákonné kácení dřevin rostoucích mimo les? Uvědomte nejprve místní obecní úřad, který má povolování kácení dřevin ve své kompetenci. Pokud z OÚ neobdržíte řádnou odpověď, můžete podat písemný podnět na ČIŽP, která zprávu o prošetření podnětu musí vydat nejdéle do 30 dnů.

... hromadění odpadu na k tomu neurčeném místě, tj. vznik neoprávněné skládky, tzv."černé skládky"?

Obraťte se na příslušný obecní úřad či na městskou policii. Vhodné je také pořídit důkazní materiály (video,  fotodokumentaci), osoby, která na tato místa odpad ukládá.

... zápach šířící se ze skládky, ČOV, třídící linky, kompostárny, sběrného dvora či jiných zařízení a podniků? Ohlaste skutečnost příslušnému obecnímu úřadu, popřípadě příslušnému OI ČIŽP

... opuštěný autovrak.? Informujte příslušný obecní úřad.

     tmavý kouř vycházející z komína nebo jiné části zdroje?

     obtěžující zápach z provozu konkrétního zdroje, případně zápach neurčeného původu?

     další zdroje (zdrojem znečišťování ovzduší se v této souvislosti rozumí stacionární zdroj, nikoli mobilní zdroj, tj. dopravní prostředky apod.) nebo činnosti znečišťující ovzduší?

 

V případě, že se jedná o zdroj umístěný v rodinném domě, bytě, stavbě pro individuální rekreaci nebo pro podnikatelskou činnost, a jde tedy pravděpodobně o tzv. malý stacionární zdroj, obraťte na místně příslušný obecní úřad. Oznámení, resp. stížnost, doložte pokud možno údaji a podklady v rozsahu uvedeném v kapitole týkající se podání stížnosti. Obtěžování okolí kouřem a zápachem je v tomto případě přestupkem, který bude řešen  podle zákona o přestupcích. Pokud v těchto případech kontaktujete ČIŽP, bude vaše záležitost předána k vyřízení příslušnému obecnímu úřadu.

V ostatních případech, které se budou týkat pravděpodobně středních, velkých nebo zvláště velkých zdrojů, kontaktujte místně příslušný oblastní inspektorát ČIŽP, oddělení ochrany ovzduší. Oznámení nebo stížnost podejte v obdobném rozsahu, jak je uvedeno výše.

Trvalá dosažitelnost pracovníků složky ochrany ovzduší je zajištěna pomocí telefonních linek určených pro hlášení havárií ve všech složkách, a dále pak mobilních telefonů vedoucích pracovníků všech oddělení ochrany ovzduší, případně dalších inspektorů.

 

OI Hradec Králové

Resslova 1229, 500 02 Hrade Králové Tel. 495 211 175 Fax. 495 211 175 public@cizp.cz

Zpět