Smažená ryba

18.07.2009 22:54

Ryba smažená

RYBÍ  KARBANÁTKY

 

Suroviny:

Několik menších ryb, sůl, pepř, cibule, česnek, majoránka, vejce, mouka, strouhanka a vejce na trojobal, tuk na smažení.

Postup:

Vykuchané ryby ponoříme na 2 – 3 minuty do vroucí vody. ( maso lze mlít i syrové, ale tento postup se mi osvědčil ). Odstraníme kůži a větší kosti – z ovařeného masa to jde skoro samo. Maso včetně malých kostí 2x umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v kutru. Umleté maso ochutíme solí, pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, stroužek česneku, spojíme vejcem a přidáme majoránku. Bude-li hmota příliš řídká, zahustíme trochou strouhanky. (Komu se zdá ryba moc dietní a jeho cholesterol mu dovoluje hřešit, může přidat do masa nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Karbanátky nebudou cítit tolik rybinou a budou šťavnatější). Ze vzniklé hmoty tvoříme placičky jako karbanátky, které obalíme v klasickém trojobalu – mouka, vejce, strouhanka a smažíme ve vyšší vrstvě tuku nejlépe ve fritovacím hrnci.

Podáváme s bramborovou kaší nebo s chlebem a hořčicí, či tatarskou omáčkou. ( Zbylé karbanátky můžeme naložit jako pečenáče do sladkokyselého láku).

 

 

HEJK  ZAPEČENÝ  SE  SÝREM

Suroviny:

Zmrazený nebo chlazený hejk, tuk na opečení, kousek másla, 2 lžíce hořčice, kousek anglické slaniny, 150 – 200g tvrdého sýra, trochu rybího vývaru ( i z kostky), sůl, pepř, petrželka.

Postup:

Hejka nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a opečeme na tuku. Zapékací misku vymažeme máslem a naskládáme do ní kousky ryby, které potřeme hořčicí. Nahoru položíme plátky anglické slaniny a podlijeme vývarem a dáme péci do trouby asi na 30 – 40 minut. Asi 10 minut před dopečením posypeme strouhaným sýrem. Na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

 

 

SMAŽENÉ  BRAMBOROVÉ  KROKETY  S RYBÍ  NÁPLNÍ

Suroviny:

1 kg filé, 2 housky, 5 vajec, 125 ml mléka, 3 kg brambor, 1 kg hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, kousek másla, 1 cibule, sekaná petrželka, pepř, sůl, tuk na smažení.

Postup:

Studené vařené brambory nastrouháme nebo rozmačkáme, přidáme trochu mouky, 1 vejce a vypracujeme tuhé těsto. ( Můžeme též použít bramborové těsto v prášku ).

Filé umeleme na masovém strojku společně s houskami namočenými v mléce, přidáme 2 vejce, sůl, pepř a sekanou petrželku. Nakrájíme drobně cibuli a vmícháme ji do másla, přidáme k rybí hmotě a důkladně rozetřeme.

Z bramborového těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a vykrojíme z něj kolečka, na která položíme lžičku rybí náplně a přiklopíme druhým kolečkem a pečlivě uzavřeme. ( Můžeme použít i tvořítko na ravioli, které se dnes již běžně prodává – vzniknou nám dobře uzavřená půlkolečka). Rozšleháme v misce 2 vejce a každou kroketu v něm omočíme a obalíme ve strouhance a dáme smažit dorůžova.

Podáváme se zeleninovým salátem a ostrým kečupem přichuceným např. česnekem, tabaskem apod. podle Vaší chuti.

 

 

LOSOS  NA  HRUBÉ  SOLI

Suroviny:

Losos s kůží, hrubá (mořská) sůl.

Postup:

Očištěného lososa rozpůlíme a položíme kůží dospod do pekáče vysypaného hrubou

( mořskou ) solí – vrstva soli by měla být minimálně 1,5 cm vysoká. Dáme péci do předehřáté trouby  a pečeme do měkka. Kůže zůstane přilepena k soli, maso bude křehké, chutné a bez tuku.

Takto lze připravit i jiné druhy tučnějších ryb s kůží.

Zpět