Recept na rybí salát

18.07.2009 22:53

Rybí saláty

KLASICKÁ  RYBÍ  POMAZÁNKA

Suroviny:

Krabička  olejovek ve vlastní šťávě nebo v oleji, cibule, pepř, 1 natvrdo vařené vejce, pomazánkové máslo, lžíce plnotučné hořčice, citrónová šťáva, majolka, petrželka na ozdobu.

Postup:

Rybí konzervu vyklopíme do misky, vidličkou či šlehačem rozmělníme, přidáme ostatní na drobno nakrájené ingredience a společně promícháme. Mažeme na plátky chleba, či veky a zdobíme snítkou petrželky nebo kolečky cibule.

 

 

RYBÍ  SALÁT 

Suroviny:

Několik kusů bílých ryb ( cejnů, plotic apod.), cibule, sterilovaná zelenina do salátu, majonéza (nebo jogurt ). I. nálev: 2 díly octa, 1 díl vody, několik kuliček pepře, nového koření a 1 bobkový list. II. nálev – sladkokyselý: ocet, sůl, cukr, pepř, nové koření bobkový list.

Postup:

Vykuchané, očištěné rybky rozpůlíme podle páteře, odstraníme páteř a veškeré ploutve. Takto upravené rybí poloviny naskládáme nejlépe do skleněné nádoby a zalijeme vychladlým          I. lákem, který připravíme tak, že svaříme 2 díly octa a 1 díl vody, můžeme přidat několik kuliček pepře, nového koření a 1 bobkový list. Po dvou dnech vyjmeme rybí půlky z nálevu. Kosti by již měly být měkké a ohebné. Kdo nemá rád v salátu rybí kůži, v této fázi ji může stáhnout. Rybí porce přeložíme do vychladlého II. - sladkokyselého láku, který si připravíme podle vlastní chuti, svařením octa, soli, cukru, pepře, nového koření a bobkového listu. V láku ponecháme ryby cca týden. Pak ochutnáme tento polotovar a jsou- li kosti již rozložené, nakrájíme maso na kousky, přidáme nakrájenou větší cibuli, sterilovanou zeleninu do salátu, dochutíme, solí, pepřem, případně lžičkou plnotučné hořčice a smícháme s majonézou (možno 1 na 1 smíchat s jogurtem ). Necháme na chladném místě alespoň do příštího dne proležet a můžeme konzumovat. Podáváme s bílým pečivem.

Zpět