Recept na rybí polévku

18.07.2009 22:52

Rybí polévky

JEDNODUCHÁ  RYBÍ  POLÉVKA

Suroviny:

4 kapří hlavy, vnitřnosti ze 2 kaprů – 1x mlíčí a 1x jikry, cibule, mrkev, celer, petržel,( nebo mražená zeleninová směs dle chuti), máslo, sůl, osmažená žemle, petrželka na posypání, polévková kostka, harmonie chuti nebo podravka na dochucení.

Postup:

Do většího hrnce dáme do studené osolené vody vařit kapří hlavy. Přidáme několik kuliček pepře a kousek cibule. Vaříme pozvolna doměkka asi 1 hodiny. Do druhého hrnce dáme do studené osolené vody vařit asi na 15 minut vnitřnosti. Vývar z hlav scedíme, hlavy dáme vychladnout a mezitím si nakrájíme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a orestujeme ji na másle dozlatova ( můžeme použít zmraženou zeleninovou směs). Zalijeme vývarem a pozvolna vaříme. Přidáme polévkovou kostku ( např. zeleninovou). Scedíme vnitřnosti, vývar z nich můžeme smíchat s vývarem z hlav, máme-li pocit, že je polévky málo. Vnitřnosti nakrájíme na kousky a vložíme do vývaru, maso z hlav můžeme jen natrhat rukou a přidat do vývaru. Dochutíme podravkou. Zdá-li se Vám polévka málo hustá, lze z másla a hladké mouky připravit světlou jíšku, kterou polévku zahustíme. Polévku mícháme zlehka, abychom nerozbili mlíčí a ostatní suroviny. Podáváme s osmaženou žemlí a posypanou sekanou petrželkou.

Nemáte-li chuť na obyčejnou rybí polévku zkuste si vyrobit modifikaci maďarského halászlé. Není o nic složitější, ale je pikantnější a věřte sklízím s ní úspěchy i u zavilých nepříznivců ryb.

HALÁSZLÉ

Suroviny:

4 kapří hlavy, vnitřnosti ze 2 kaprů – 1x mlíčí a 1x jikry, cibule, sladká mletá paprika, feferonka dle chuti, syrová paprika, hladká mouka na jíšku, polévková kostka, harmonie chuti nebo podravka na dochucení, čili.

Postup:

Do většího hrnce dáme do studené osolené vody vařit kapří hlavy. Přidáme několik kuliček pepře a kousek cibule. Vaříme pozvolna doměkka asi 1 hodiny. Do druhého hrnce dáme do studené osolené vody vařit asi na 15 minut vnitřnosti. Vývar z hlav scedíme, hlavy dáme vychladnout a mezitím si nakrájíme asi 2 cibule na menší kostičky a dozlatova osmažíme jako když děláme základ na guláš, ( v této fázi si usnadním práci tím, že cibuli zapráším hladkou moukou abych nemusela vyrábět jíšku a chvilku restuji ) pak nasypu sladkou mletou paprikou, dáme pozor, abychom papriku nepřepálili – zhořkla by. Kdo rád pálivé pokrmy, může přidat špetku čili nebo pálivé mleté papriky. Zalijeme vývarem z hlav, vložíme syrovou, sušenou, či sterilovanou feferonku nebo i několik dle chuti a pozvolna vaříme. Přidáme polévkovou kostku (kromě houbové se snad hodí všechny). Scedíme vnitřnosti, vývar z nich můžeme smíchat s vývarem z hlav, máme-li pocit, že je polévky málo. Vnitřnosti nakrájíme na kousky a vložíme do vývaru, maso z hlav můžeme jen natrhat rukou a přidat do vývaru. Dochutíme podravkou. Podáváme s bílým pečivem. Nejlepší je druhý den, když se rozleží a je výborná i jako „ vyprošťovák“ na spravení chuti po předešlém náročném večeru.

Zpět